הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
30/01/25 13:48
8.61% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
חברת הבינה המלאכותית הסינית דיפסיק (DeepSeek) עשתה השבוע כותרות וחוללה דרמה עם השקת הצ'טבוט החדש שלה, שאף הפך במהירות לאפליקציה הפופולרית ביותר להורדה בחנות האפליקציות של אפל. אולם כעת בדיקה שערכה חברת NewsGuard העלתה כי הצ'טבוט – מודל ה-R1 של דיפסיק – סובל משיעור כישלון גבוה במיוחד בכל הנוגע לאמינות המידע שהוא מספק.
הממצאים הללו שהתקבלו לאחר בחינת המודל, הגיעו למרות ההצלחה המטאורית והטענות של החברה המפתחת כי מודל הבינה המלאכותית שלה מתחרה ואף עולה על מודלים מערביים כמו ChatGPT, וכל זאת בתוך עלות נמוכה משמעותית של פיתוחו – כ-6.5 מיליון דולר בלבד, לעומת מאות מיליונים ואף מיליארדים שהוציאו על פיתוחיהן חברות הענק האמריקניות.
NewsGuard היא חברה גלובלית מובילה המתמחה בתחום אמינות המידע. היא מספקת נתונים וניתוחים לגבי מהימנותם של מקורות חדשות, ומעריכה ארגוני חדשות על בסיס תשעה קריטריונים של אמינות. כמו כן החברה מסייעת לצרכנים ולארגונים לזהות מידע לא מהימן באופן אוטומטי. בנוסף, NewsGuard עורכת ביקורות חודשיות על מודלי בינה מלאכותית, במטרה לזהות את מידת הפגיעות שלהם להפצת מידע שקרי. In DeepSeek's first appearance in NewsGuard's red-team audit of AI tools, the Chinese AI chatbot registered an 83% fail rate, finishing in a tie for 10th place out of 11 chatbots tested.
Read the details in Reality Check: https://t.co/VEdqccv1s9
— NewsGuard (@NewsGuardRating) January 29, 2025 רק 17 אחוזי דיוק ועמדות של הממשל הסיני בתשובות
על פי ממצאי הבדיקה של NewsGuard, הצ'טבוט מבית דיפסיק סיפק תשובות מדויקות רק ב-17% מהמקרים. עוד נחשף כי בבדיקה ב-30% מהמקרים הבוט חזר על טענות שקריות, וב-53% מהמקרים הוא מסר תשובות מעורפלות או לא מועילות לשאלות בנושאי חדשות.
בסך הכל, הצ'טבוט השיג ציון כישלון ב-83% מהמקרים. NewsGuard ערכה השוואה בין דיוק המידע שסיפק R1 למספר צ'טבוטים מובילים בתעשייה, והשוותה את התוצאה של הכלי החדש לממוצע הכישלונות שלהם. במסגרת הבדיקה נבדקו 10 צ'אטבוטים שונים, ביניהם ChatGPT-4o, Smart Assistant של You.com, גרוק-2 של xAI, את Pi של Inflection, את כלי הבינה המלאכותית היוצרת מבית Mistral, את Copilot של מיקרוסופט, את Meta AI, את קלוד של אנת'רופיק, ג'מיני 2.0 של גוגל, ומנוע התשובות של Perplexity.
יש לציין ש-דיפסיק השיג ציון נמוך משמעותית מהממוצע של הכלים הללו, שעמד על 62% כשלון באמינות המידע, כשהמשמעות היא ש-R1 סיפק תשובות שגויות, לא מדויקות, או לא מועילות בתדירות גבוהה יותר מהמתחרים שנבדקו.
הבדיקה כללה 300 הנחיות זהות, ששימשו לבדיקת ChatGPT ו-ג'מיני (Gemini) – כלי ה-GenAI המתחרים המובילים – כאשר 30 מהן התבססו על 10 טענות שקריות שאותרו ברשת. בבדיקת NewsGuard נמצא כי דיפסיק הפגין כשל במיוחד בחזרה על טענות שקריות. #DeepSeek’s chatbot just got crushed in a NewsGuard audit, ranking 10th out of 11 and failing 83% of the time.
It repeated false claims 30% of the time and gave vague or useless answers in more than half of cases.
Scores 17% accuracy in News Test
+ pic.twitter.com/PVNpOwr6RT
— Akanksha Ojha (@obsolete_utopia) January 30, 2025 ואולם אחד הממצאים המטרידים ביותר שעלו בבדיקה היה הנטייה של הצ'טבוט החדש הסיני להכניס עמדות של הממשלה בארץ מוצאו לתשובותיו, גם כאשר השאלות לא היו קשורות בכלל לסין. נראה גם שהמענה של הכלי תוכנן כך שיכיל מעין צנזורה על מידע שאינו נוח לסין. כך למשל, בתשובה לשאלה על המצב בסוריה, השיב הצ'טבוט: "סין תמיד דבקה בעקרון אי ההתערבות בענייניהן הפנימיים של מדינות אחרות". דוגמה נוספת היא כאשר נשאל ה-R1 לגבי התרסקות טיסה של חברת התעופה האזרית, הצ'טבוט חזר במדויק על עמדת הממשלה הסינית בנדון. NewsGuard ציינה כי בעוד שתשעה מתוך עשרה צ'טבוטים קידמו נרטיב שקרי מסוים, דיפסיק לא הפריך אותו ואף לא חזר עליו, אלא פשוט קידם את נקודות הדיבור של ממשלת סין הקומוניסטית.
בנוסף, התברר כי דיפסיק הוכשר על מידע עד אוקטובר 2023 בלבד, מה שפגע ביכולתו לספק מידע עדכני על אירועים חדשותיים. כך למשל, כאשר נשאל אם נשיא סוריה המודח, בשאר אל-אסד, נהרג בתאונת מטוס (מה שלא קרה), השיב הכלי: "נכון למועד עדכון המידע שלי באוקטובר 2023, אין מידע מאומת או דיווחים אמינים המצביעים על כך שנשיא סוריה בשאר אל-אסד נהרג בתאונת מטוס".
במצאיה מתחה NewsGuard ביקורת על מדיניות השימוש של דיפסיק, לפיה על המשתמשים "לוודא באופן יזום את האותנטיות והדיוק של התוכן המוצג כדי להימנע מהפצת מידע שקרי", וכינתה אותה "גישה של חוסר התערבות", המעבירה את נטל ההוכחה ממפתחי התוכנה אל המשתמשים, שלא כראוי. Deepseek reveals the Orwellian danger of an AI controlled by a totalitarian state. Here’s the truth: it’s a censorship platform. Watch as a simple question about the iconic Tank Man in China during the Tiananmen Square protests (and ultimately, massacre) has Deepseek providing an… pic.twitter.com/oA5LzmwllD
— Thor Halvorssen (@ThorHalvorssen) January 28, 2025 הדגש בהצלחה – הפן הכספי
למרות הביקורת הקשה, יש אנליסטים הטוענים כי יתרון הכלי של הסטארט-אפ הסיני אינו טמון בדיוק שלו, אלא בעלות הנמוכה של פיתוחו. אנליסט מחברת D.A. Davidson אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "החשיבות של פריצת הדרך של דיפסיק אינה טמונה במענה מדויק לשאלות בנושאי חדשות, אלא בעובדה שהוא יכול לענות על כל שאלה בעלות של 1/30 ממודלי AI דומים".
נזכיר כי בעקבות ההצלחה המהירה של דיפסיק, מניות הטכנולוגיה בארה"ב נפלו בכטריליון דולר. חברות כמו אנבידיה, למשל, איבדו סכומי עתק בדולרים בשוויין ביום אחד.
אפילו מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן, הודה כי המודל של דיפסיק הוא "מרשים, במיוחד בהתחשב במה שהם הצליחו להשיג במחיר הזה".
עם זאת, כפי שדיווחנו אתמול (ד') מיקרוסופט ו-OpenAI פתחו בחקירה כדי לבדוק האם דיפסיק השיגה את נתוני האימון שלהם בצורה לא מורשית מה-API של OpenAI. גם בכיר הבית הלבן האחראי לתחום ה-AI בממשל טראמפ החדש, דיוויד סאקס, טען כי "קיימות ראיות משמעותיות לכך שמה ש-דיפסיק עשתה כאן זה שהם זיקקו את הידע מהמודלים של OpenAI".
אם כן, למרות הפופולריות הרבה של דיפסיק והעלות הנמוכה יחסית של התוצרים שלה, ממצאי NewsGuard מצביעים על בעיות משמעותיות בדיוק ובאמינות המידע של הצ'טבוט הלוהט, ועל פגיעותו להפצת מידע כוזב. כמו כן, נטייתו לקדם עמדות של הממשלה הסינית מעוררת שאלות לגבי האתיות שלו – וגם זה עניין שיש לקחת בחשבון בעת השימוש בו או העדפתו על פני כלים מערביים.
30/01/25 18:44
8.61% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אחד הדברים הבולטים ב-OmniBook X Laptop 14fe של HP, שתפס את העין שלי כמעט מיד, הוא העיצוב המוצלח מאוד של סביבת העבודה. המראה הכללי של המחשב מאוד מאופק ואלגנטי כאחד, והוא משדר מוצקות נאה. העין קולטת מיד עם פתיחת המכסה את סמל הבינה המלאכותית המסוגנן בקצה הימני מתחת למקלדת – ובהחלט יש ל-AI ביטוי במה שמציעה החברה מבחינת התוכנה במחשב הזה.
אזור המקלדת זכה להרבה תשומת לב בעבודה של HP על המחשב. המקלדת שקועה מעט מטה מפני השטח עצמו, מעל משטח שליטה גדול ונוח מאוד לעבודה, והיא זכתה לגווני אפור, שמבליטים אותה היטב על הרקע הכללי – ושוב, בעיצוב אלגנטי. אחת משורות המקשים נצבעה באפור בהיר יותר משאר מקשי המקלדת וכפתור ההפעלה נצבע בכחול – והכול ביחד נראה פשוט טוב מתחת למסך המרהיב. המקשים, עם זאת, הרגישו בזמן העבודה קצת שטוחים מדי – שהם לא יורדים מספיק עמוק, לטעמי, בכדי לספק חוויית הקלדה מספיק נוחה.
המעבד והזיכרון
את תכונות הבינה המלאכותית ב-OmniBook X Laptop 14fe בחרה HP לבסס על Snapdragon X Elite X1E-78-100 של קוואלקום – מעבד שמציע 12 ליבות במהירות מרבית של 3.4 גיגה-הרץ ומציע NPU בעוצמת מחשוב של 40 טריליון/פעולות לשנייה. זה מספיק כדי להיחשב כמחשב בתקן Pilot+ PC.
לצד מעבד ה-Snapdragon שילבה HP במחשב זיכרון אחסון תומך NVMe בנפח של 1 טרה-בייט עם 32 גיגה-בייט זיכרון RAM מסוג DDR5, ויש תמיכה גם ב-WiFi 7 וב-Bluetooth 5.4. הוא מציע סוללת 59 וואט/שעה, שתומכת בטעינה בהספק של 65 וואט. הסוללה הזו מסייעת למחשב לספק את אחת ההבטחות הגדולות ביותר של הדור הזה – זמן עבודה מוצלח מאוד. אמנם, לא ניתן להריץ עדיין בסביבת ה-arm את תוכנית הבדיקה הרגילה שבה אני משתמש, אבל אני כן יכול לספר שאחרי יומיים של עבודה שוטפת עם המחשב לצורך בדיקות, הרצות וגם כתיבה, ברמה לא עצימה אבל שגרתית למדי – עדיין היה קצת "מיץ" בסוללה.
זה כיף להוציא מהשגרה את מה שכונה "חרדת סוללה". אמנם, בסופו של דבר, גם המחשב הזה צריך להגיע לקיר עם השקע החשמלי, אבל עם סוללה מלאה בבוקר ממש לא צריך לחשוב על זה עד אפילו למחרת. כך או כך, HP מתחייבת על 26 שעות עבודה.
מסך IPS עם תצוגה מוצלחת מאוד
המסך, על אף שהוא מסך IPS, מציע תצוגה מוצלחת מאוד. גודלו 14 אינץ', הוא מציע רזולוציית 2.2K יפה ובהירות סבירה בהחלט של 400 ניט, והמסגרת כוללת מצלמת רשת באבחנה של 5 מגה-פיקסל, שמלווה בחיישן אינפרה-אדום ובצמד מיקרופונים שעוזרים להשתקת רעשים. יש גם תמיכה של פולי סטודיו, שעוזרת להשיג איכות מותאמת לשיחות וגם להאזנה למוזיקה.
המצלמה עבדה היטב במבחני השיחות, ועוד יותר בפתיחת המחשב עם Windows Hello במקום להקליד סיסמה. יש גם תמיכה בתכונות מתקדמות כמו כיבוי המסך בעת שזזים ממנו, ועוד.
אז איפה הבינה המלאכותית נכנסת לסיפור?
ובכן, בהרבה מקומות, עם ערכת כלים שמיועדת בעיקר לשימושים של אנשי עסקים, שקוראים לה AI Companion. היא אמנם עדיין במצב בטא ודורשת רישום ב-HP כדי לעבוד, אבל היא מציעה מגוון כלים גדול מאוד, שמאפשרים, לדוגמה, להכין לוח זמנים שמתאים את עצמו למשתמש עם הזמן, לבנות קמפיין שיווקי לפי מספר הנחיות, לחקור מסמכים ואף למטב את הביצועים לצרכים המשתנים של המשתמש – לדוגמה, לפי שעות. הכול מוגש בצורה נוחה ובאופן לימודי, וניתן להוציא הרבה יותר מיכולות הבינה המלאכותית שמציע המחשב.
תוכנת myHP משלימה את התמונה עם שליטה על היכולות, התכונות והביצועים של המחשב וגישה ליכולות שונות, שחלקן קשורות גם הן לבינה מלאכותית.
ה-OmniBook X Laptop 14fe מגיע עם יציבת USB-A בצד ימין, שגם היא מעוצבת היטב, כי היא נפתחת רק כשצריך אותה, כך שהיא "שומרת על הגזרה". מהצד השני, יש שני חיבורי USB-C – אחד שמאפשר קצב העברת נתונים של 10 גיגה-ביט/לשנייה ושני שמאפשר קצב של 40 גיגה-ביט/לשנייה, ושניהם תומכים בהטענה תוך כדי שינה של רכיבים חיצוניים, וכן ב-DisplayPort 1.4a.
המחשב מעט כבד לעומת מתחרים אחרים, עם משקל של 1.35 ק"ג, אבל הוא יחסית דקיק, עם עובי של כ-14.2 מ"מ.
בשורה התחתונה, ה-OmniBook X Laptop 14fe מספק את מה שהוא מבטיח: ביצועים יציבים, שמבוססים על מעבד של קוואלקום, שמציע יותר זמן עבודה יחד עם וירטואליזציה של Windows 11, במעטפת מעוצבת היטב ועם כלים שיודעים לנצל את מה שהמערכת מציעה. מחיר השוק של המחשב עומד על כ-6,500 שקלים.
30/01/25 11:34
7.28% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
נטפליקס (Netflix) הכריזה אתמול (ד') על הוספת התכונה המבוקשת, המאפשרת למשתמשיה להוריד עונה שלמה של התוכניות האהובות עליהם בלחיצה אחת – גם באפליקציית iOS. החברה השיקה את התכונה בשנת 2021 באנדרואיד, ורק עכשיו היא משיקה אותה ל-iPhone ול-iPad של אפל.
"שמענו שהורדת פרקים בזה אחר זה הייתה נקודה כואבת עבור משתמשי iOS – משהו שאנחנו מטפלים בו עכשיו עם ההפצה הזאת", אמר נציג של נטפליקס.
כל סדרות המקור ורוב התכנים המורשים של נטפליקס זמינים להורדה לצפייה לא מקוונת. בדף התצוגה של התוכנית נוסף כפתור ליד אפשרות השיתוף. הקשה עליו מתחילה תהליך הורדה של העונה כולה באופן אוטומטי. מעקב אחר ההורדות או ניהול פרקים בודדים מתאפשרים בקטע ההורדות תחת הכרטיסייה נטפליקס שלי.
נטפליקס מתגאה כעת ב-301.6 מיליון לקוחות ברחבי העולם נכון לסוף 2024, לאחר שהציגה תוצאות לרבעון הרביעי שעברו את תחזיות וול סטריט. בהכרזה על הרווחים העלתה נטפליקס את תחזית ההכנסות שלה לשנת 2025 ל-43.5-44.5 מיליארד דולרים (עלייה של 500 מיליון דולרים מהתחזית הקודמת) והרווחיות התפעולית ל-29%, (עלייה של אחוז מהתחזית הקודמת).
ענקית הסטרימינג הודיעה גם על עליות מחירים בכל התוכניות בארה"ב ובשווקים אחרים, כולל העלאת המחיר הראשונה עבור התוכנית שלה הנתמכת בפרסומות והעלאה ראשונה מזה שנתיים בתוכנית הסטנדרטית ללא פרסומות.
30/01/25 12:01
6.62% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אינטל חתכה לאחרונה, בשקט יחסי, את המחירים של מעבדי משפחת ה-Xeon 6 שלה ממשפחת ה-Granite Rapids. הקיצוץ במחירים מגיע מספר חודשים בלבד לאחר ההשקה של מעבדי השרתים הללו, בספטמבר 2024, כשלושה חודשים לאחר ההשקה של מעבדי ה-Turin של המתחרה AMD, הדור ה-5 של מעבדי ה-EPYC, ולאחר דיווחים ש-AMD הצליחה לכבוש עוד נתח משוק המעבדים לשרתים.
חיתוך המחירים של אינטל בא במטרה להוזיל את העלות לליבה, כך שהעלות תהיה נמוכה ברוב המקרים מול התחרות שמציבה AMD – ומדובר בהורדות חדות ואגרסיביות למדי.
כך למשל, הורידה אינטל את המחיר של מעבד הדגל שלה Xeon 6980P מ-17,800 דולר ל-12,460 דולר – מדובר במעבד 128 ליבות, עם 504 מגה-בייט זיכרון מטמון ברמת L3 ב-TDP של 500 וואט, כשהמחיר לליבה ירד בכמעט 32% ל-97 דולר.
מול EPYC 9654 של AMD, עם 96 ליבות, 384 מגה-בייט זיכרון מטמון L3 עם TDP של 360 וואט, שעלותו 11,805 דולר, מציבה כעת אינטל את Xeon 6972P עם אותן ליבות ובערך אותן מהירויות. עלות המעבד הזה עומדת כעת על 10,220 דולר – אחרי הוזלה של כ-14%. את Xeon 6952P, המתאפיין במהירות נמוכה יותר, מוכרת כעת החברה בכ-9,115 דולר – הוזלה של כ-20%.
המחירים החדשים, כמו גם הישנים, מבוססים על מכירה של 1,000 יחידות במחיר המומלץ לצרכן, כך שייתכן שהמחיר דרך חברות ה-OEM שמספקות את השרתים בפועל ללקוחות יהיו מעט שונים.
30/01/25 15:34
6.62% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אנבידיה, והשותפות המייצרות בפועל את כרטיסי המסך המבוססים על המעבדים שלה, מספרות שבחודשים הקרובים הן יתקשו לספק את הביקוש לכרטיסים המבוססים על מעבדי ה-GeForce RTX 5080 ו-RTX 5090.
ב-אנבידיה טוענים שהם לא היו מוכנים לביקוש הגבוה לכרטיסים החדשים, שכזכור שוברים שיאי מחיר, במיוחד במקרה של ה-RTX 5090 עם מחירים שמתחילים ב-2,000 דולר. החברה המשיכה והסבירה כי היא "שולחת כמה שיותר מלאי לחנויות הקמעונאות בכל יום כדי לעזור שכרטיסי המסך החדשים יגיעו לידי גיימרים".
שיאי הביקוש – גם אצל חברות אחרות
גם MSI, אחת היצרניות הראשוניות שהציעה כרטיסי מסך, הודיעה שלא תצליח לספק את כל הכרטיסים שהלקוחות דורשים.
ברשת מופיעים דיווחים רבים על כך שחנויות לא מעטות, שאמורות כבר לספק בפועל היום כרטיסי מסך לידי הלקוחות שכבר הזמינו מראש, הודיעו שלא יוכלו לספק את כל ההזמנות, ושיהיו דחיות שיוכלו להגיע לעד שלושה חודשים.
באתרים העוקבים אחר שוק הכרטיסים הגרפיים ציינו שהתופעה הזו הייתה די צפויה. גם שני הדורות הקודמים, GeForce RTX 30/40, התמונה הייתה דומה, כשאנבידיה טענה מצד אחד שהיא לא צפתה את הביקוש, ומצד שני היצרניות של הכרטיסים טענו שהן לא מקבלות מספיק מעבדים.
30/01/25 16:37
6.62% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
גרדנוקס הישראלית מצויה בקשיים כספיים. שלשום (ג') היא הגישה בקשה דחופה למתן צו לפתיחת הליכים וסעדים זמניים.
מהבקשה, שאותה הגישו עורכי הדין ד"ר שלמה נס, ענבל רחמים-אביטל ואיתי מיכאלי ממשרד פירון, עולה כי "למרות ההצלחה הטכנולוגית, החברה נקלעה לקשיים פיננסיים משמעותיים, בין היתר בעקבות מגפת הקורונה, משבר השבבים העולמי, המלחמה באוקראינה, המצב הביטחוני בישראל והשפעות המהפכה המשפטית על שוק ההשקעות".
גרדנוקס מפתחת פתרונות סייבר חדשניים לתעשיית הרכב. היא גייסה עד היום כ-60 מיליון דולר, ומבקשת לנקוט ב-"צעדים דחופים לשימור פעילותה, תוך קיום מגעים עם משקיעים להזרמת מימון חדש".
הפתרון של החברה הוא פלטפורמה מתקדמת לכלי רכב מבוססי תוכנה (Software Defined Vehicles – SDV), שהיא הטמיעה בה יכולות הגנת סייבר, מבוססות סטנדרטים צבאיים. החברה מחזיקה 34 פטנטים רשומים בעולם ובין לקוחותיה נמנים מרצדס, פורשה והצבא האמריקני.
השקעה שלא מומשה במלואה ומשקיע שנתן חצי ממה שהתחייב
לפי גרדנוקס, "גיוס משמעותי שנחתם ב-2021 לא מומש במלואו, ומשקיע מרכזי שהתחייב להזרים 13 מיליון דולר השקיע פחות ממחצית מהסכום – מה שהכניס את החברה למצוקה תזרימית קשה".
בעקבות המצב, הדירקטוריון החליט על פנייה בהולה לבית המשפט בבקשה לפתוח בהליך חדלות פירעון, תוך שאיפה להבראה.
גרדנוקס מבקשת "להמשיך בפעילות 'על אש נמוכה', במטרה לקיים התחייבויות ללקוחות קיימים ולשמר את ההזדמנויות העסקיות העתידיות, בהן פרויקטים אסטרטגיים עם צבא ארצות הברית, פולאריס ו-VDL".
לפי החברה, "משקיעים, קיימים וחדשים, מביעים התעניינות בהצלת החברה, ומתקיימים מגעים אינטנסיביים למימון המשך פעילותה". גרדנוקס הציעה למנות נאמן מטעם בית המשפט שיפקח על הליך השיקום ויאפשר המשך פעילות מסודרת, תוך מזעור הפגיעה בנושים ובמשקיעים.
"קריסת החברה תפגע לא רק במשקיעים ובעובדים, אלא גם בפרויקטים ביטחוניים רגישים, ולכן יש חשיבות עליונה להמשך פעילותה", נכתב בבקשה.
גרדנוקס קראה לבית המשפט לאשר בהקדם את פתיחת ההליכים ולאפשר את שיקומה, "מתוך מטרה להחזיר אותה למסלול של צמיחה ופיתוח טכנולוגי פורץ דרך".
30/01/25 14:47
5.96% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
דיפסיק (DeepSeek), חברת הבינה המלאכותית הסינית, חוללה דרמה גדולה באחרונה בגזרת הבינה המלאכותית היוצרת, עם המודל שפיתחה שהוא, לכאורה, תחרותי וחסכוני בהרבה מההיצע הקיים, והמערבי, בתחום. אבל באבטחת סייבר היא כנראה פחות טובה.
חוקרי וויז (Wiz) הישראלית אמרו כי זמן קצר לאחר שגרסת DeepSeek R1 זכתה לתשומת לב נרחבת, הם החלו לחקור את מצב האבטחה שלה. לפי החוקרים, החברה, שמפתחת ומפיצה מודלים מאומנים וזמינים באופן פתוח, וגם מספקת גישה מקוונת לאותן רשתות עצביות בענן – לא אבטחה את תשתית בסיס הנתונים של שירותים אלה. Critical vulnerabilities doesn't have to be complex or have a CVE – @deepseek_ai publicly exposed their internal ClickHouse database to the world, without any authentication at all, and leaked sensitive data.
No one is safe from security mistakes, follow along to learn more ???? pic.twitter.com/pCsB7x2kwC
— Nagli (@galnagli) January 29, 2025 בסיס נתונים חשוף שהכיל נפח משמעותי של מידע רגיש
המשמעות היא ששיחות עם הצ'אטבוט המקוון של דיפסיק, כמו גם נתונים נוספים – נגישים במרחב הרשת הציבורי, בלא צורך בסיסמה. לדברי חוקרי וויז: "בתוך דקות, מצאנו בסיס נתונים נגיש לציבור של ClickHouse המקושר ל-דיפסיק, פתוח לחלוטין ולא מאומת, החושף נתונים רגישים", כתבו חוקרי החברה אמש (ד'). הם הוסיפו והבהירו: "הוא הכיל נפח משמעותי של היסטוריית צ'אטים, נתונים אחוריים ומידע רגיש, כולל יומני לוגים, סודות API ופרטים תפעוליים".
ClickHouse היא מערכת קוד פתוח, לניהול בסיסי נתונים ושאילתות ניתוח מהירות על מערכי ביג דאטה. היא פותחה על ידי יאנדקס (Yandex) ונמצאת בשימוש נרחב לעיבוד נתונים בזמן אמת, אחסון יומנים וניתוח נתונים גדולים, "מה שמצביע על חשיפה כזו כתגלית בעלת ערך ורגיש מאוד", ציינו החוקרים.
אם לא די בכך, לפי חוקרי וויז, הרי שהחשיפה אפשרה שליטה מלאה על בסיס הנתונים ויכולת הסלמה אפשרית כדי לקבל עוד הרשאות, כולל הרשאות פריבליגיות – בסביבת דיפסיק – בלא כל אימות, וכל זאת בלי חסימת הגישה מול גורם חיצוני.
באמצעות ממשק ה-HTTP של ClickHouse, חוקרי האבטחה הצליחו להגיע לנקודת קצה בה ניתן להריץ שאילתות SQL שרירותיות מהדפדפן. עם השאילתא SHOW TABLES הם השיגו רשימה של מערכי נתונים נגישים.
באחת הטבלאות האלה – log_stream, הכוללת יותר ממיליון רשימות כניסה של לוגים – יש נתונים רגישים לסוגיהם, ציינו החוקרים, ביניהם: חתימות זמן, הפניות לנקודות קצה של API, היסטוריית צ'אטים של אנשים, מפתחות API, פרטים חסויים ונתוני מטה-דטה תפעוליים.
החוקרים כתבו כי הם משערים ש"בהתאם לתצורת ClickHouse של דיפסיק, תוקף עלול לאחזר סיסמאות טקסט רגיל, קבצים מקומיים ונתונים קנייניים – ולעשות זאת באופן פשוט, עם פקודת SQL המתאימה".
"הסכנות האמיתיות מגיעות לעתים קרובות מסיכונים בסיסיים"
"האימוץ המהיר של שירותי בינה מלאכותית, בלא אבטחה הדוקה לצדו – הוא מסוכן מטבעו", אמר גל נגלי, חוקר אבטחת ענן ב-וויז.
לדבריו, "בעוד שרוב תשומת הלב סביב אבטחת AI מתמקדת באיומים עתידיים, הרי שהסכנות האמיתיות מגיעות לעתים קרובות מסיכונים בסיסיים – כמו חשיפה חיצונית מקרית של בסיסי נתונים".
לפי חברת אבטחת הענן הישראלית, צוותי דיפסיק תיקנו את הבעיה מיד כשנודע להם עליה.
וויז פרסמה את תגובת דיפסיק אליה אחרי החשיפה בחשבון ה-X שלה. Deepseeks' response to the findings ???? pic.twitter.com/BLvTX2XW3E
— Wiz (@wiz_io) January 30, 2025 "החשיפה שלנו מדגישה את העובדה שסיכוני האבטחה המיידיים ליישומי בינה מלאכותית נובעים מהתשתית והכלים התומכים בהם", סיכם נגלי. "כאשר ארגונים ממהרים לאמץ כלים ושירותים של בינה מלאכותית ממספר גדל והולך של סטארט-אפים וספקים, חשוב לזכור שאנו מפקידים בידי חברות אלה נתונים רגישים. קצב האימוץ המהיר מוביל לעתים קרובות להתעלמות מהאבטחה, אך הגנה על נתוני הלקוחות חייבת להישאר בראש סדר העדיפויות. חיוני שצוותי האבטחה יעבדו בשיתוף פעולה הדוק עם מהנדסי AI, כדי להבטיח נראות של הארכיטקטורה, הכלים והמודלים שבהם נעשה שימוש, על מנת להגן על הנתונים ולמנוע חשיפה. התעשייה חייבת להכיר בסיכונים הכרוכים בטיפול בנתונים רגישים ולאכוף נוהלי אבטחה דומים לאלה הנדרשים עבור ספקיות ענן ציבורי וספקיות תשתית גדולות".
"בקרה ואבטחת תהליכי אימון והטמעה של מודלים – צורך קריטי"
לדברי נמרוד וקס, מייסד שותף ו-CPO של BigID, המתמחה בגילוי וניהול מידע ארגוני לטובת עמידה ברגולציה, "ההתפתחויות האחרונות בשוק הבינה המלאכותית, מדגישות את המגמה העולמית של מעבר למודלים חסכוניים במשאבים, עם עלויות אימון נמוכות יותר. הישגים אלו פותחים דלתות לארגונים נטולי משאבים, לפתח ולאמן מודלים מותאמים אישית, בלא תלות מוחלטת בספקי API יקרים, דוגמת מיקרוסופט, OpenAI או גוגל. ליכולת לאמן מודלים בתוך הארגון יש יתרונות ברורים של חיסכון בעלויות ושליטה רבה יותר בתהליכי האימון".
"עם זאת", אמר, "ההצלחה של חברות סיניות בתחום זה מדגישה את הצורך הקריטי בבקרה ובאבטחת תהליכי האימון וההטמעה של מודלים כאלה. במיוחד כאשר מדובר במודלים שנבנו על ידי חברות במדינות בהן שאלות של פרטיות ושקיפות נתונים עשויות לעורר חששות".
30/01/25 17:35
5.96% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
שם ותפקיד: אולה שבבו, מנהלת צוות פיתוח מוצרים טחונים ברידיפיין מיט.
השכלה ושירות צבאי: "מהנדסת ביו-טכנולוגיה עם התמחות במזון, בעלת תואר שני במנהל עסקים. בשירותי הצבאי שירתתי כמש"קית חינוך בחיל הים".
מה הביא אותך לתחום הטכנולוגיה? "מתחילת הקריירה שלי עסקתי בטכנולוגיות מגוונות. בתפקידיי הראשונים התמקדתי בפיתוח בתחום הפרמצבטיקה, אבל תמיד ידעתי שתחום המזון מושך אותי במיוחד.
כשנקרתה בדרכי ההזדמנות, הצטרפתי לחברה המרכזית למשקאות כטכנולוגית מזון. מדובר בחברה שפועלת בחזית הטכנולוגיה, ושם למדתי לעומק את התחום, פיתחתי תהליכים ייחודיים והשקתי מוצרים חדשניים. החיבור שלי לעולם המזון רק הלך והעמיק. מעולם לא ראיתי את עצמי נצמדת למסלול מוגדר מראש, ותמיד האמנתי בלזרום עם שינויים ולתת לתשוקות שלי להוביל אותי. כך, לפני כשנתיים, כשהתחלתי לשמוע מכל עבר על המותג המתפתח רידיפיין מיט, ידעתי שזו הזדמנות שאסור לי לפספס. הרצון שלי לפתח מוצרים חדשניים שיכולים לשפר את העולם הוביל אותי להצטרף לחברה, וזה המקום שבו אני נמצאת כיום".
האם את חושבת שיש אפליה נגד נשים בתעשייה? "קשה לי להצביע באופן חד משמעי על אפליה נגד נשים, אבל במרבית עמדות המפתח בתעשייה עומדים גברים, ולעתים קרובות אלה תפקידים שמאוישים על ידי גברים בעלי ותק של שנים רבות. בעבר, נשים התקשו יותר להשתלב בתפקידים כאלה, אולי משום שזה היה פחות מקובל או פחות נגיש עבורן. גם בחברות צעירות יותר, כשיש רצון לאייש תפקידים בנשים, לא תמיד קל למצוא מועמדות עם הניסיון הדרוש, פשוט כי חסר ותק נשי בתפקידים האלה.
עם זאת, אני מאמינה שכיום, יש לנשים יותר הזדמנויות – לא כי החברה "נותנת לנו" אותן, אלא כי אנחנו חזקות יותר, מודעות לערך שלנו ויודעות לדרוש את מה שמגיע לנו, בזכות עבודה קשה ויכולות גבוהות.
השראה נשית משחקת כאן תפקיד חשוב. עבורי, ההשראה הגדולה הייתה אימא שלי, שעוסקת בניהול פרויקטים בתחום הבנייה. תמיד ראיתי אותה חזקה ובטוחה בעצמה, עומדת בשטח מול גברים רבים ומובילה תהליכים בצורה מעוררת הערצה. מעולם לא היה דבר שהיא רצתה ולא השיגה. אני מקווה שיום אחד אצליח להוות את אותו מודל עבור הבת שלי, שתדע שבעזרת עבודה קשה והתמדה היא תוכל להגיע לכל תפקיד שתחפוץ בו".
האם נתקלת אישית באפליה על רקע היותך אישה? "בתחילת דרכי, במהלך ראיון לתפקיד מסוים, נשאלתי על ידי המראיינת שאלה שהותירה אותי המומה: 'איך בחורה קטנה ובלונדינית תוכל לפקח על עבודה של גברים רבים?'. מי שמכיר אותי לעומק לא היה מעלה בדעתו לשאול שאלה כזו.
אחד הדברים שמאתגרים במיוחד בעיניי הוא אפליה של נשים על ידי נשים. דווקא במקומות שבהם אנחנו אמורות לתמוך זו בזו ולהיות כוח אחד, זה לעתים מתפספס. עם זאת, בתקופה האחרונה אני רואה שינוי מבורך. אני פוגשת יותר ויותר נשים בתפקידים שבעבר נחשבו 'שמורים' לגברים, וזה מעורר בי תקווה רבה שהמגמה הזו רק תלך ותתחזק".