זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:38 | 17:51 |
תל אביב | 16:52 | 17:52 |
חיפה | 16:42 | 17:51 |
באר שבע | 16:56 | 17:54 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
15/01/25 15:24
8.45% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
קבוצת תוקפים בשם Codefinger הצליחה להשתמש במנגנון ההצפנה של AWS כדי להפעיל התקפות כופר נגד ארגונים המשתמשים בשירות האחסון S3 של החברה. לפי הליקון, חברת אבטחת הסייבר שעלתה על ההתקפה, ההאקרים מסתמכים על אישורים גנובים ועל תהליך ההצפנה בצד השרת של AWS באמצעות מפתחות המסופקים על ידי הלקוחות, כדי למנוע את הניסיון לשחזר את הנתונים ללא שימוש במפתח שהתוקפים יצרו.
ההאקרים הצליחו לאתר מפתחות, המאפשרים תהליכי קריאה וכתיבה של אובייקטים ל-S3, וקראו לתהליך ההצפנה כדי ליצור מפתח ברמת AES-256 שמאוחסן באופן מקומי, ותהליך האחזור של AWS אינו מאפשר לא לשחזר את המפתח וגם לא לפתוח את ההצפנה – כך שהדרך היחידה היא להשתמש במפתח שיצרו התוקפים.
"חשוב לציין, שהתקפה זו אינה מצריכה ניצול של פגיעות כלשהי של AWS אלא מסתמכת על כך שההאקרים מצליחים להשיג את אישורי החשבון של הלקוח ב-AWS", ציינו בהליקון.
התוקפים, כך מתברר, הכניסו לכל ספרייה מוצפנת הודעה שמורה לקורבן לשלם כופר ולהימנע משינוי הרשאות חשבון. ויותר מכך, כדי להוסיף ללחץ וכדי להגביר את היתכנות התשלום, התוקפים משתמשים במנגנון מחזור החיים המובנה ב-S3 כדי לסמן את הקבצים למחיקה תוך שבעה ימים.
דובר של AWS מסר, כי הדיווח של הליקון מבוסס על תקריות שאירעו בשני ארגונים, ושהחברה, בכל פעם שהיא מודעת למפתחות חשופים, מודיעה ללקוחות המושפעים.
"אנו גם חוקרים ביסודיות את כל הדיווחים על מפתחות חשופים ומבצעים במהירות את כל הפעולות הנדרשות, כגון החלת מדיניות הסגר כדי למזער סיכונים עבור לקוחות מבלי לשבש את סביבת ה-IT שלהם. אנו מעודדים את כל הלקוחות לעקוב אחר שיטות העבודה המומלצות בהיבטים של אבטחה, זהות ותאימות. AWS מספקת ללקוחות מגוון רחב של יכולות בקרת גישה ואימות, מונעת את הצורך לאחסן אישורים ומציעה תכונות אוטומטיות של ניהול אישורים וסודות המכסים משאבי AWS וצד שלישי", נמסר מהחברה.
15/01/25 14:00
7.75% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
OpenAI משיקה תכונת בטא חדשה ב-ChatGPT בשם Tasks, המאפשרת למשתמשים לתזמן תזכורות ופעולות קבועות.
התכונה, שנפרסת בימים אלה למנויי פלוס, צוות ופרו, הופכת את הצ'אטבוט למשהו קרוב יותר לעוזרת דיגיטלית מסורתית, אבל עם יכולות השפה המתקדמות יותר של ChatGPT.
התכונה מאפשרת למשתמשים לומר ל-ChatGPT מה הם צריכים לעשות ומתי, ו-ChatGPT יתזכר אותם או יבצע את המשימות בזמנים שנקבעו. למשל, אפשר לבקש מהצ'אטבוט דו"ח מזג אוויר יומי בשעה 7:00 בבוקר, או לבקש תזכורת על סיום תוקף הדרכון וכדומה.
כדי להפעיל את התכונה על המשתמשים לבחור "o4 עם משימות מתוזמנות" בבורר המודלים של ChatGPT, ומשם – פשוט להקליד מה רוצים ש-ChatGPT יעשה ומתי רוצים שזה יבוצע. המערכת יכולה גם להציע משימות באופן יזום על סמך השיחות של המשתמש, אם כי עליו לאשר כל הצעה לפני שהיא נוצרת. בנוסף, החברה מציינת כי לא ניתן להשתמש בתכונה במצב קול מתקדם.
נראה שתכונת המשימות החדשה היא הצעד הראשון של OpenAI לתוך מודלים של AI שיכולים לפעול באופן עצמאי במידה מסוימת, הידועים גם כסוכני AI. מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן, הצהיר, ש-2025 תהיה שנה חשובה בהיבט של סוכני AI, ואפילו טוען שהם "יצטרפו לכוח העבודה" השנה.
החברה מציינת גם, כי היא משתמשת בתקופת הבטא כדי ללמוד עוד על האופן שבו אנשים משתמשים במשימות לפני שהיא הופכת את התכונה לזמינה באופן נרחב באפליקציית הנייד שלה וברמה החינמית של ChatGPT.
15/01/25 13:02
6.34% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ספרים, רבותיי, ספרים – זוכרים? פעם קראו רבים ספרות, עניין שהלך והפך לפחות ופחות נפוץ בקרב בני הדורות האחרונים, שהמכשירים הניידים ובראשם הסמארטפונים גנבו את תשומת ליבם. אבל אפשר שנמצאה דרך די בטוחה להשיב חלק מציבור הקוראים למנהג המבורך – במהלך משחק פלייאוף של ליגת הפוטבול האמריקנית, ה-NFL, תועד כוכב פילדלפיה איגלס, איי ג'יי בראון, כשהוא קורא ספר בשם Inner Excellence ('מצוינות פנימית' בתרגום חופשי) מאת ג'ים מרפי, בעודו יושב על הספסל. האירוע הנדיר הזה, שתועד ולכן גם שותף ברשתות החברתיות על יד רבים, גרם לעלייה חדה במכירות הספר באמזון.
ולא מדובר בסתם עלייה, אלא שהספר, ששהה בעבר במקום ה-523,497 ברשימת רבי המכר של אמזון, זינק בן לילה הישר אל המקום הראשון באתר. מדובר בנסיקה של 52,349,600% בדירוג המכירות. הספר אף כבש את המקום הראשון ברשימת "המובילים והמטלטלים" של אמזון, וכן קיבל 375 ביקורות וציון של 4.7 מתוך 5 באתר המכירות.
פרסם גם ציוץ על הספר. איי ג'יי בראון. צילום: לכידת מסך מ-X
מה הוא קרא שם בעצם?
Inner Excellence הוא ספר מז'אנר ספרי ההעצמה האישית, ועוסק בפיתוח מצוינות פנימית ככלי להשגת ביצועים גבוהים, רוגע נפשי ולמימוש הפוטנציאל האישי. הכותב, מרפי, היה שחקן בייסבול מקצועי בעבר, והפך למאמן מנטלי. הוא סיפר כי השקיע חמש שנים בכתיבה ובמחקר במטרה לענות בספרו על השאלה כיצד שחקני בייסבול יכולים להיות בטוחים בעצמם תחת לחץ. על פי הדיווחים, מרפי השקיע את חסכונותיו ונסע ברחבי העולם כדי ללמוד על הסודות של ספורטאים מצליחים וספרו סייע לספורטאים מענפים שונים להתבלט ולהצליח במיוחד בתחומם.
בראון ומרפי מעולם לא נפגשו ולא הכירו זה את זה, והספר, כך מסתבר, הגיע אל כוכב הפוטבול דרך חבר משותף. מרפי, שהתפרסם ועשה גם לא מעט כסף כעת בזכות כוכב הפוטבול, כך דווח, מתכנן ליצור קשר עם בראון בעקבות האירועים. pic.twitter.com/PB9xB6UYmn
— Jim Murphy (@innerexcellence) January 13, 2025 בראון, כוכב פוטבול נערץ בארה"ב, סיפר כי הקריאה בספר מסייעת לו לשמור על ריכוז ורוגע, בין אם הוא מבצע מהלך מוצלח אם לאו. הוא ציין כי הופתע שדווקא הרגע הפרטי המסוים הזה שלו הפך לוויראלי, כי לדבריו הוא מרבה לקרוא כשהוא יושב על הספסל במשחקים, אך הוסיף: "כולכם תפסתם אותי בפעם ההיא".
בראון הרחיב ואמר: "אני תמיד חוזר לתחילת הספר. הוא מציין שאם אתה יכול רק להיות בעל מוח צלול ולזכור ששום דבר אחר לא חשוב, ובעל מצפון נקי – דבר לא משנה, שלילי או חיובי – אתה מוכן לקחת סיכונים. זה גם אומר שאם אתה צנוע, אתה לא יכול להיות נבוך".
מרפי סיפר לתקשורת כי הופתע מאוד מההצלחה הפתאומית של הספר. הוא הוסיף כי קיבל הודעות רבות לאחר שהספר צולם כשהוא נקרא בידי בראון על הספסל. "זה כבוד להיות חלק מחייו של מישהו ולהיות בעל מקום משמעותי בחייו", אמר.
יצוין כי בעקבות הדברים, החיפושים באינטרנט אחרי המונחים 'Inner Excellence by Jim Murphy' ו-'A.J. Brown book' זינקו באופן משמעותי, ונפח החיפוש אחריהם גדל ביותר מ-5,000% בתוך 24 שעות.
אז האם ספורטאים מקצועיים יכולים לגרום לציבור הרחב לחזור לקרוא? אפשרי. או שפשוט המקרה המסוים היה סינרגיה של הדמויות הנכונות, בזמן וב"תרגיל" הנכון, ובכלל מה שיכול לסייע להפיכת קריאה לתחביב מחדש היא ויראליות? נדמה כי לשאלות אלו אין תשובות נחרצות, לא בכלל ולא ספציפית עקב המקרה האחרון והמרתק.
15/01/25 14:08
6.34% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
אנבידיה מרחיבה את פעילות המו"פ שלה בישראל: החברה הודיעה היום (ד') כי היא מקימה אתר חדש בשטח של 10,000 מ"ר ובהספק של עד 30 מגה-וואט. לפי הערכות בשוק, ההשקעה בהקמת המתקן צפויה להיות כחצי מיליארד דולר. המרכז יוקם במרכז התעשייה מבוא כרמל, שסמוך לצומת אליקים – לא רחוק ממרכז המו"פ הקיים שלה ביוקנעם.
במרכז המתקן, שעתיד להיות מהגדולים מסוגו במדינה, יעמדו מערכות מחשוב על לבינה מלאכותית בקירור נוזלי, המבוססות על Grace Blackwell Superchip, יחד עם פלטפורמות NVIDIA Spectrum ו-NVIDIA Quantum, שמפותחות בישראל.
כבר יש לחברת הענק מרכז מו"פ בישראל – ביוקנעם, שמתבסס על רכישתה את מלאנוקס ב-2019, תמורת כשבעה מיליארד דולר. מאז הרכישה, אנבידיה יותר מהכפילה את מספר העובדים שלה בארץ, וחלק נכבד מהפעילות שלה בתחום ה-AI – שבו היא מתמקדת בשנתיים האחרונות – מבוצע מישראל. הפעילות שלה בארץ ממשיכה להתרחב גם בימים אלה, ויש לה מאות משרות פתוחות במשרדיה ביוקנעם, תל אביב, ברעננה, בבאר שבע ובתל חי.
האתר החדש יחל לפעול בחודשים הקרובים, עוד במהלך המחצית הראשונה של 2025, ויתמוך בהרחבת פעילות המחקר והפיתוח של אנבידיה בישראל. את מעבדות מחשוב העל באתר החדש יניעו, בין היתר, מאות מערכות מבוססות Blackwell ו-Grace Blackwell Superchip עם קירור נוזלי, לצד פלטפורמות וטכנולוגיות התקשורת Spectrum-X800 ,Quantum-X800 ו-BlueField-3 SuperNIC.
מאות המערכות והמעבדות באתר החדש ישמשו את עשרות קבוצות ההנדסה והמוצרים של אנבידיה לפיתוח טכנולוגיות חדשות עבור מרכזי נתונים – טכנולוגיות חומרה ותוכנה בתחום התקשורת המואצת, עיצוב מעבדים (CPU), תוכנה בתחום ה-AI ועוד.
עמית קריג, סגן נשיא בכיר להנדסת תוכנה ומנהל מרכז המו"פשל אנבידיה בישראל, אמר כי "אתר המחקר, הפיתוח וההנדסה החדש יאפשר לאלפי עובדי אנבידיה בישראל, ולעובדים הרבים שיצטרפו בהמשך הדרך, להמשיך לפתח את הטכנולוגיות שמניעות את הבינה המלאכותית – הכוח הטכנולוגי החשוב ביותר של זמננו".
15/01/25 14:24
6.34% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
ענקית הטק האמריקנית מטא – המחזיקה בין היתר בבעלות על הרשתות החברתיות פייסבוק, אינסטגרם ות'רדס ושירות המסרים המיידים הפופולרי ווטסאפ – מתכוננת לפיטורי כ-5% מכוח העבודה שלה במהלך שנת 2025, כך חשפה ראשונה סוכנות הידיעות בלומברג, לאחר שקיבלה לידיה מסמך פנימי של החברה.
על פי הדיווח, מטא מתכננת לפטר כ-3,600 עובדים, כאשר עיקר הפיטורים יתבססו על הערכות ביצועיהם של העובדים. לא ידוע אם עובדי מטא בישראל יכללו בגל זה.
מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, ציין במזכר הפנימי כי החברה מעלה את רף ניהול הביצועים שלה ותפעל מהר יותר כדי לשחרר מתוכה עובדים שאינם עומדים בציפיותיה. הוא הסביר במכתבו: "בדרך כלל, אנו מפטרים אנשים שאינם עומדים בציפיות לאורך שנה, אך כעת נבצע קיצוצים נרחבים יותר, בהתבסס על הביצועים במהלך מחזור זה, מתוך כוונה למלא את התפקידים הללו בשנת 2025". צוקרברג הוסיף כי המטרה היא להבטיח שלחברה יהיה את "הכישרון החזק ביותר", וכן כדי למשוך אליה טאלנטים חדשים. ומאחר שאי אפשר בלי AI בהקשר זה – במכתב הפנימי שנשלח לעובדים נכתב גם כי הליך הפיטורים נועד על מנת לייעל את החברה ולמקד אותה בטכנולוגיות מתקדמות כגון בינה מלאכותית ומציאות רבודה, וכן באופן רחב יותר בעתיד הרשתות החברתיות. על פי הדיווחים, מי שיפוטרו בגל זה יקבלו פיצויים נדיבים. $META Zuckerberg’s letter to all employees.
On Feb 10. Low performing 5% of the workforce will be “Manage out” of the company.
Next 25 days must be horrible as an employee of $META,unsure about the future, if your rating was not meet’s expectations or above. pic.twitter.com/KpSXye0hS9
— Royal Tesla (@tesla_royal) January 14, 2025 החברה משתנה ולא ידוע לאן פניה מועדות
יצוין כי הפיטורים המתוכננים מגיעים על רקע שינויים גדולים במטא, בכללם השינוי הדרמטי שעורר תגובות רבות באחרונה – כוונתה של החברה לשנות את מדיניותה בנושא ביקורת התכנים המועלים אליה בפייסבוק, אינסטגרם ות'רדס, תוך מעבר משימוש בבודקי עובדות מקצועיים שהיא נהגה לשכור את שירותיהם, למודל של "הערות הקהילה" – משמע, לתגובות של משתמשים, בדומה למודל שיושם ב-X תחת שרביטו של הבעלים השמרן שלה, אילון מאסק. בנוסף, ענקית הרשתות החברתיות מתכוונת להפחית את ההסתמכות שלה על מסננים אוטומטיים (אלגוריתמים) לזיהוי הפרות מדיניות ולמקד את מאמציה רק בהפרות חמורות, תוך הסתמכות על דיווחי המשתמשים בנוגע למקרים הפחות חמורים. המהלך המסוים מגיע לאחר שהחברה ספגה מגורמים רפובליקנים ביקורת על צנזורה מוגזמת שהיא מבצעת, לתפישתם, בפלטפורמות שלה, ולנוכח תביעה שהחברה תאפשר יותר חופש ביטוי בפלטפורמות שלה ובכל הנושאים. מטא שעתה לביקורת הזו לפתע, בדיוק כשהנשיא הנבחר הרפובליקני, דונלד טראמפ, עומד לחזור לבית הלבן אחרי ארבע שנות ממשל דמוקרטי.
לצד השינויים במדיניות התוכן, מטא גם בישרה כי תנקוט בצעדים נוספים, כמו צמצום ואף ביטול אפשרי של יוזמות הגיוון וההכלה שלה. כמו כן, צוקרברג מסתמן לאחרונה כמתקרב לרעיונות שמרניים ולדמויות פוליטיות מהצד הימני של המתרס הפוליטי, כולל פגישות לארוחת ערב עם טראמפ, שבעבר לא ממש היה מתומכיו, ומינוי של דנה ווייט, רפובליקני בולט וחבר קרוב של הנשיא החדש/ישן של ארה"ב – לדירקטוריון החברה.
הפיטורים הנוכחיים מגיעים לאחר גלי פיטורים קודמים במטא: בשנת 2023 פוטרו 10,000 עובדים במה שצוקרברג כינה "שנת ההתייעילות", וזאת לאחר גל פיטורים קודם בו עזבו את מטא 11,000 עובדים, אז טען צוקרברג כי חברה "רזה יותר זה טוב יותר". צוקרברג אף אמר לעובדים ב-2023 כי החברה חשה ב-"תוצאה מפתיעה" מצמצום כוח העבודה ו-"דברים רבים התנהלו מהר יותר". אלא שהחברה אינה באמת רזה יותר. על פי נתוניה, בעוד שבדצמבר 2023 היא העסיקה בסך הכל 67,317 עובדים, בספטמבר 2024 היו למטא כ-72,400 עובדים.
15/01/25 16:23
6.34% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
הסכום הכולל של המיזוגים והרכישות בעולם הדאטה סנטרים הגיע ב-2024 לשיא חדש של 57 מיליארד דולר. נתון זה פורסם אתמול (ג') על ידי סינרג'י, שחוקרת את עולם ה-IT. בנוסף, חברת המחקר חוזה שהקיבולת של הדאטה סנטרים הגדולים תעלה מאוד בשנים הקרובות. כל זאת, בעיקר כתוצאה מה-"בום" של תחום הבינה המלאכותית, וה-GenAI בפרט.
השיא החדש עולה בחמישה מיליארד דולר על השיא הקודם, שנרשם ב-2202. אם מפחיתים מהסכום, בכל אחת מהשנים הללו, את העסקאות ששוויין עלה על שני מיליארד דולר, מקבלים את הנתון המדהים, שלפיו הסכום ב-2024 היה כפול מאשר שנתיים לפני כן. זאת, על אף שהסכום ב-2022 כלל בעיקר, שלא לומר כמעט רק, שתי עסקאות בתחום – בסכומים של 10 ו-15 מיליארד דולר.
המסקנה היא שהודות במידה רבה לבינה המלאכותית היוצרת, תחום הדאטה סנטרים חם במיוחד בתקופה זו, והיא מקבלת משנה תוקף משום שסינרג'י כוללת בנתונים שלה לא רק מיזוגים ורכישות של חברות כהגדרתן "בספר", אלא גם השקעות אקוויטי, מיזמים משותפים, רכישת שטחי אדמה ומכירת מניות.
הדאטה סנטרים מבוססי ה-GenAI רעבים לאנרגיה
סינרג'י חוזה גם שבעוד שמספר הדאטה סנטרים הגדולים שייבנו בין השנה הנוכחית (ולמעשה בין 2024) ל-2030 יגדל אבל מעט, הקיבולת שלהם תעלה בצורה אקספוננציאלית, ותהיה כמעט כפולה מהקיבולת של המתקנים הקיימים.
ג'ון דינסדייל, אנליסט ראשי בסינרג'י, אמר כי "מספר הדאטה סנטרים הגדולים ממשיך לגדול ללא הרף, לאחר שהוכפל בחמש השנים האחרונות. הנתון ימשיך לגדול, אבל השינוי הבולט ביותר בשוק הוא הקיבולת ההולכת וגדלה של הדאטה סנטרים המוקמים".
"המתמטיקה מסובכת", הוסיף, "מכיוון שהתמהיל של מרכזי הנתונים מבקנה מידה גדול ממשיך להשתנות – ישן מול חדש, אזור אחר אזור ודאטה סנטרים של חברות מסוימות לכאלה שמיועדים להשכרה. אבל במצטבר, נראה תשתית מוכוונת GPU שתביא להכפלת הקיבולת של הדאטה סנטרים הגדולים החדשים".
כאמור, הסיבה העיקרית למגמה זו היא הבינה המלאכותית היוצרת. חוקרי סינרג'י ציינו כי "מגמת הגידול בדאטה סנטרים הגדולים עבור משימות IT קריטיות ובעומסים שלהם תמיד הייתה קיימת, אבל הטכנולוגיות והשירותים בעולמות הבינה המלאכותית היוצרת רעבים להרבה מאוד אנרגיה, ומשנים מאוד את המגמה הזאת".
ואמנם, רק היום הודיעה אנבידיה כי היא מקימה מרכז מו"פ חדש בישראל, לטובת פיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית ו-GenAI לעולמות הדאטה סנטרים. המרכז מוקם, בהשקעה של יותר מחצי מיליארד דולר, במרכז התעשייה מבוא כרמל, שסמוך לצומת אליקים – לא רחוק ממרכז המו"פ הקיים של אנבידיה ביוקנעם, שמבוסס על רכישת הענק שלה את מלאנוקס.
15/01/25 10:06
5.63% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
פפר, הבנק הדיגיטלי מבית בנק לאומי, הודיע על מינויה של אפרת שפסר-פרבר לתפקיד המנכ"לית. שפסר-פרבר תחליף את אורי נתן, שמסיים קדנציה בת שלוש שנים.
שפסר-פרבר מגיעה לפפר לאחר שכיהנה בשורת תפקידים ניהוליים ומקצועיים מגוונים בעולמות הטכנולוגיה והפיננסים. בתפקידה האחרון שימשה חברת הנהלה וסמנכ"לית תפעול עסקי בחברת ההיי-טק גלואט (Gloat). קודם לכן כיהנה כחברת הנהלה וסמנכ"לית תפעול בחברת הפינטק פפאיה גלובל (Papaya Global), שם הייתה אמונה על ניהול התפעול הפיננסי. לפני כן עבדה יותר מעשור בהראל חברה לביטוח במגוון תפקידים ניהוליים. שפסר-פרבר היא רואת חשבון מוסמכת בעלת תואר שני במינהל עסקים עם התמחות במימון מאוניברסיטת תל אביב. הבנק הדיגיטלי פפר הוקם על ידי בנק לאומי לפני שמונה שנים, אך לא הצליח לצבור נתח שוק ששינה את מפת הבנקאות בארץ, ובאחרונה אף הוחלט בבנק לסגור את התשתית הטכנולוגית הנפרדת של פפר ולהעבירו לתשתיות הקיימות של בנק לאומי. עם זאת, נראה שהההנהלה עדיין מאמינה שפפר מספק מענה לצורך קיים, ולדברי מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן, הבנק ימשיך להרחיב את היקף הפעולות שניתן יהיה לבצע באפליקציה החדשה של הבנק הדיגיטלי.
שפסר-פרבר אמרה לרגל מינויה, כי "אני גאה להצטרף לפפר ולקחת חלק במסע המרתק שהוא עובר. בכוחות משותפים עם האנשים המדהימים שיש בפפר, אני משוכנעת שנוכל לעשות את קפיצת המדרגה הטכנולוגית והפיננסית הבאה עבור הלקוחות שלנו".
15/01/25 11:17
5.63% מהצפיות
מאת אנשים ומחשבים
מנמ"רית משרד הרווחה והביטחון החברתי, שושי בן-אהרון, הובילה בשנה האחרונה פרויקט נרחב למעבר לענן הממשלתי נימבוס. "רצינו לאפשר פיתוח מערכות חדשות, במהירות וביעילות", אמרה בראיון לאנשים ומחשבים.
יותר מ-1.2 מיליון אזרחים משתמשים בשירותי הרווחה. המשרד מונה כ-4,000 עובדים, מהם 220 עובדים באגף בכיר טכנולוגיות דיגיטליות ומידע, המטפלים ביותר מ-100 מערכות IT שונות.
"המערכת הראשונה שפיתחנו", אמרה בן-אהרון, "מיועדת לתמוך ביישום חוק שירותי הרווחה לאנשים עם מוגבלויות. בהובלה משותפת עם מנהל מוגבלויות, פיתחנו אותה לענן והיא עלתה לאוויר בספטמבר האחרון. היה ברור שהדרך היחידה לממש את החוק המעגן את זכותם של אנשים עם מוגבלות, שבטיפול המשרד, לקבל שירותי רווחה מותאמים – היא בתשתית גמישה ומהירה. זאת הייתה הסיבה העיקרית לבנות תשתית מלאה בענן".
לדבריה, "כיום, רוב המערכות במשרד הן פנימיות. כדי להתמודד עם אתגר טכנולוגי משמעותי זה, מבחינת השירות לציבור והצורך לעשותו גמיש ומהיר, הלכנו לענן, ובמקרה שלנו – AWS בנימבוס".
גיבוי מלא מהשר ומהמנכ"ל
"מעבר לשינוי הטכנולוגי", ציינה בן-אהרון, "מדובר על תהליך שינוי ארגוני. מה שהוביל לביצוע מוצלח הוא גיבוי מלא מהשר, יעקב מרגי, ומהמנכ"ל, ינון אהרוני. הם הבינו והפיצו את חשיבות קידום הטרנספורמציה הדיגיטלית והשירות לאזרח. אם הפרויקט לא חשוב לדרג הבכיר בארגון, הוא נשאר פרויקט טכנולוגי ועלול להפוך במהרה ללא רלוונטי".
בן-אהרון המשיכה וסיפרה על ההליך. "הקמנו ועדת היגוי רוחבית, במסגרתה קיבלנו החלטות מהירות. גם השותפים הטכנולוגיים שלנו, מטריקס דיגיטל ו-CloudZone סייעו להצלחה. העובדים הרגישו שיש שותפים שמלווים אותם, ושבסדר לעשות טעויות", אמרה.
לדבריה, "החשש של עובדים שהמהלך יהפוך אותם למיותרים, בהחלט היה קיים. כדי לענות לחשש, רבים מעובדי האגף השתתפו בקורסים והכשרות של AWS באמצעות יחידת ה-CCOE במערך הדיגיטל הלאומי. בנוסף, עובדים ותיקים השלימו את פערי הידע במה שקשור לענן, והשתתפו בהכשרות רלוונטיות. כך, הרווחנו מהניסיון והידע הארגוני האדיר שיש לעובדים הוותיקים, והעובדים הצעירים קיבלו גישה לכלים ולטכנולוגיות המקובלות בתעשייה, ולא חשו בפער טכנולוגי בינם לבין השוק. חלק גדול מההצלחה נזקף למחויבות ולמקצועיות של עובדי ומנהלי האגף".
"הקמת תשתית הענן באזור הנחיתה הממשלתי", סיפרה, "כללה פיתוח שירותים משותפים מרכזיים, כגון שליחת מיילים, העלאת והלבנת קבצים, חיבור לבסיסי נתונים, מנגנון הרשאות, ושירותים נוספים בענן. הקמת השירותים ארכה עשרה חודשים – פרק זמן מהיר מאוד במונחים ממשלתיים".
למה דווקא AWS בנימבוס?
"השיקול לבחירה ב-AWS בנימבוס", הסבירה בן-אהרון, "נבע מהשילוב של מגוון השירותים, מהירות הפיתוח והעלות הכוללת של השירותים. השירותים העיקריים שאנו משתמשים בהם הם S3, RDS, ו-ECS, לצד שירותים לניהול זהויות כמו Amazon Cognito, שירות המסרת תוכן (CDN – Amazon CloudFront) ושירותים נוספים. הכל נבנה כדי לתמוך בפיתוח מבוסס Serverless, לגמישות מירבית. כל התשתית מנוהלת על ידי Terraform בצורה אוטומטית, כדי לאפשר לנו לרוץ קדימה בעתיד עם פרויקטים. התחלנו לבחון את שירות Amazon Bedrock, שמאפשר להשתמש במודלים של בינה מלאכותית יוצרת, כדי לשפר את חוויית לקוח הקצה ואת היעילות בתוך הארגון".
"הקמת התשתית והשירותים", אמרה, "מאפשרת לנו לפתח יישומים בצורה הרבה יותר גמישה. כך, במסגרת אקסלרטור בהובלת מערך הדיגיטל הלאומי, ועם ייעוץ של שטראוס אסטרטגיה ובליווי AWS, ובשיתוף מנהל של"ם במשרד הרווחה, פיתחנו אפליקציה המאפשרת קשר ישיר בין קציני מבחן ועובדים סוציאליים – לבין נוער שעובר על החוק. האפליקציה מאפשרת לקדם את הטיפול בצורה מרוכזת ויעילה. פיתוח מהיר שכזה לא היה יכול לקרות בלא ענן".
"כחלק ממהלך רחב של מערך הדיגיטל הלאומי, בנינו את מפת הדרכים למעבר המשרד לענן", סיכמה בן-אהרון. "הקמנו צוות מוביל ענן משרדי, מיפינו את כל המערכות שלנו והגדרנו את שלבי ההגירה לענן בהתאם למיקודים העסקיים של המשרד. אנחנו בוחנים שימוש בשירותים שיתמודדו עם כמויות המידע העצומות שנוצרות במשרד. בקרוב נעלה לאוויר מערכות נוספות שישפרו את התהליכים ואת השירות עבור לקוחות הקצה, ביניהן, מערכת לפתיחת מסגרות רווחה, פורטל רשויות ומסגרות, מערכת עבור אובדן ושכול ועוד".